Noaptea Muzeelor, pe care Reteaua Nationala a Muzeelor o organizeaza anual in Romania, este o excelenta oportunitate pentru a evidentia politicile si tendintele in inovatia si educatia muzeala. Este o marca devenita fenomen social, cu o interfata specifica industriilor culturale si creative. Cu aceasta ocazie, ne propunem ca an de an sa derulam un proiect special care sa scoata evenimentul din rutina data de caracterul sau repetitiv.

Pentru aceasta editie din 2020, pe care o organizam in premiera pe 14 noiembrie, elementele de noutate, care personalizeaza seara si transmit un mesaj pozitiv de apropiere a publicului de muzee, sunt interactiunile creative ale claselor de scoala cu spatiile muzeelor din tara.

 

Proiectul animatii, PUZZLE, INVESTIGAtii… vino si joaca-te cu colectiile la MUzEU!,  aflat sub marca Noptii Muzeelor 2020 si finantat de catre Administratia Fondului Cultural National, propune un dialog intre muzeu si public, dinamizat de interventiile unor tineri ce exploateaza creativ obiecte  si resurse culturale provenite din colectiile muzeelor. Este un demers inovator de apropiere a scolilor si a elevilor de muzeu pentru o intelegere mai buna a rolurilor pe care acesta si le asuma.

Acest proiect este un parteneriat pe care Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania il propune intre muzee si scoli. Obiectivul sau este de a promova contactul direct dintre elevi si colectiile muzeale, posibilitatea ca acestia sa creeze continut care sa ajute la o valorificare isteata, originala si surprinzatoare a acestor colectii muzeale, a unor elemente din acestea care starnesc interesul intr-un mod particular.

 

Provocari:

  1. sa incurajeze profesorii si elevii sa profite de resursele culturale locale;
  2. sa invite muzeele sa-si diversifice mecanismele de mediere pentru a varia abordarile si nivelurile de interpretare si de valorificare a colectiilor.

 

 

Ideea principala a apelului nostru:

Elevii si scolile isi asuma „proprietatea” si interesul asupra patrimoniului si il interpreteaza sub forma de productii digitale. Acestea vor fi ulterior reproduse pe website-ul oficial al Noptii Muzeelor – www.noapteamuzeelor.org, si pe pagina oficiala de Facebook a Noptii Muzeelor  https://www.facebook.com/noapteamuzeelor.

ATENTIE! Este important ca proiectul sa fie conceput/construit de catre elevii unei clase, pe baza unui obiect sau a mai multor obiecte alese din colectiile muzeului pentru care a optat, aflat in orasul unde isi desfasoara activitatea.

 

Principiile si etapele de lucru:

– Operatiunea se bazeaza pe o stransa colaborare intre o clasa sau dintre elevii unei scoli sau al unui liceu si un muzeu din oras/apropiere.

– Elevii trebuie sa selecteze si sa studieze una sau mai multe lucrari de arta, artefacte, obiecte din colectia muzeului ales, cu ajutorul sau prin medierea specialistilor din acel muzeu;

– Elevii trebuie sa-si imagineze tipul de productie pe care o va realiza in legatura cu opera/operele de arta, artefactul/artefactele, obiectul/obiectele selectate si studiate;

– Elevii trebuie sa-si dea acordul ca aceste productii sa fie distribuite de catre Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania pe canalele online oficiale ale Noptii Muzeelor si sa negocieze forma optima de prezentare;

– Scolile si liceele ale caror proiecte vor fi finantate vor oferi toate drepturile de exploatare ale acestor productii, care vor intra ulterior in portofoliul Retelei Nationale a Muzeelor din Romania.

Cine poate participa:

  • elevii din aceeasi clasa de scoala, in echipa de minim 10 si maxim cat se crede de cuviinta, in functie de conceptul proiectului, clasele VII-VIII;
  • elevii din aceeasi clasa de liceu, in echipa de minim 10 si maxim cat se crede de cuviinta, in functie de conceptul proiectului, clasele IX-XI.

 

NOTA! Am evitat sa oferim optiunea constituirii unei echipe de elevi din mai multe clase ale scolii pentru a evita selectia pe baza notelor sau al altor criterii de performanta pe care le consideram irelevante pentru acest proiect.

 

Cate proiecte finantam si cu ce sume:

Vom selecta 4 proiecte realizate si propuse pentru finantare de catre scoli si 3 proiecte realizate si propuse pentru finantare de catre licee.

Fiecare proiect castigator va fi finantat cu suma de 3.000 lei, la care se adauga contributia in resurse, logistica si asistenta de specialitate din partea muzeelor implicate. In cazuri speciale, finantarea poate creste pana la 3.500-4.000 lei pentru un proiect.

Contractul de finantare se semneaza cu scoala sau liceul selectat, iar banii se pot oferi inclusiv membrilor echipei, sub forma de premiere si conform legii.

 

Sugestii de proiecte eligibile pentru a participa in competitie:

  1. proiecte (inclusiv de tip interviu) despre cum se restaureaza o lucrare de arta sau un obiect/artefact muzeal – inregistrate, pe baza unui scenariu documentat si scris de echipa de elevi;
  2. proiecte care propun ghidaje originale, inedite, filmate in fata obiectelor/operelor de arta selectate, pe baza unui scenariu documentat si scris de echipa de elevi;
  3. proiecte de investigatie a unei lucrari de arta sau a unui obiect/artefact, pe un scenariu de tip detectivistic/de ancheta, prezentat sub forma de film documentar, cu colaje de imagini care sa sustina povestea obiectului investigat; pe baza unui scenariu sau a unei anchete documentate si scrise de echipa de elevi;
  4. valorificare creativa a unui obiect de arta sau a unui obiect/artefact utilizandu-se recuzita si alte elemente audio-video ajutatoare, instrumente muzicale, reconstituiri fizice a unor elemente din operele de arta etc. – inregistrate cu camera sau cu telefonul mobil;
  5. prezentari originale, suprinzatoare, cu mesaje si texte istete, ale unor lucrari de arta sau obiecte/artefacte, prin apelul la un mix de colaje si/sau tehnici audio/video sau grafice de reprezentare – pe baza unui scenariu documentat si scris de echipa de elevi;
  6. campanie vizuala si/sau de mesaj filmat de promovare a unor elemente din colectia muzeului, puternic, istet, care sa atraga publicul la muzeu (campanie publicitara creativa) – pe baza unui scenariu documentat si scris de echipa de elevi;

Acestea sunt doar citeva sugestii sau directii ajutatoare de posibile proiecte. Fiecare echipa participanta are libertatea sa gandeasca si alte idei de proiecte, conform conditiilor si criteriilor impuse.

Alte informatii importante:

Toate proiectele vor fi gandite pentru a putea fi prezentate in mediul virtual, exclusiv pe canalele de promovare, comunicare, informare sau prezentare online. Fiecare produs trebuie prezentat/inregistrat sub forma digitala. Nu sunt eligibile proiecte derulate cu public, pentru public, in forma fizica.

Nu exista o cerere tip de finantare. Fiecare cerere/propunere de proiect este formulata liber si va cuprinde obligatoriu urmatoarele elemente: numele proiectului, muzeul unde se desfasoara, scoala sau liceul care-l propune, numele profesorului/profesorilor coordonatori, numele elevilor, descrierea proiectului/ a scenariului acestuia, imagini cu obiectul/obiectele, opera/operele de arta, artefactul/artefactele selectate, tipurile de resurse, echipamente folosite, acordul muzeului unde are loc interventia/proiectul, cu mentiunea ca a luat la cunostinta despre proiectul propus si este de acord ca acesta sa se desfasoare in muzeu si cu sprijinul acestuia, tipul de ajutor solicitat Finantatorului.

Termen limita de depunere

Termenul limita de depunere a ideilor de proiecte si a necesarului de resurse este de 16 octombrie 2020, ora 17.00.

Scenariile de proiecte castigatoare vor fi finantate, dupa caz, inainte de realizarea lor sau dupa realizarea lor, pe baza de decont. Momentul finantarii face obiectul negocierilor individuale cu fiecare proiect selectat.

Fiecare proiect castigator va fi sustinut de catre Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania cu medierea accesului la colectiile si la resursele muzeelor care fac obiectul scenariilor proiectelor selectate.

Comisia de selectie este alcatuita din managerul proiectului si membri ai conducerii Retelei Nationale a Muzeelor din Romania

Proiectele se vor realiza si inregistra in perioada 20 octombrie – 5 noiembrie 2020 si vor fi apoi distribuite pe canalele oficiale ale evenimentului in perioada 7 – 14 noiembrie 2020, cate unul pe zi, pana in ziua Noptii Muzeelor 2020.

Pentru informatii, raspunsuri la intrebari si consultari, va rugam sa folositi adresa de email: noaptea_muzeelor@yahoo.com. Aplicatiile se trimit de asemenea la adresa de email: noaptea_muzeelor@yahoo.com.

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Alba-Iulia
Arad
Arges
Bacau
Baia Mare si jud. Maramures
Bihor
Bistrita
Botosani
Brasov si jud. Brasov
Bucuresti
Buzau si jud. Buzau
Calarasi
Cluj-Napoca si jud. Cluj
Constanta
Covasna & Sfantul Gheorghe
Craiova
Dambovita
Galati
Giurgiu
Iasi
Ilfov
jud. Caras Severin
jud. Hunedoara
jud. Ialomita
jud. Satu Mare
jud. Teleorman
Miercurea-Ciuc
Oradea
Ploiesti si jud. Prahova
Sibiu si Medias
Suceava
Targu-Jiu
Timisoara
Tulcea
Uncategorized
Vaslui
Zalau
{ "homeurl": "http://noapteamuzeelor.org/", "resultstype": "vertical", "resultsposition": "hover", "itemscount": 4, "imagewidth": 70, "imageheight": 70, "resultitemheight": "70px", "showauthor": 0, "showdate": 0, "showdescription": 1, "charcount": 3, "noresultstext": "Nu au fost gasite rezultate", "didyoumeantext": "Did you mean:", "defaultImage": "http://noapteamuzeelor.ro/wp-content/plugins/ajax-search-lite/img/default.jpg", "highlight": 0, "highlightwholewords": 1, "scrollToResults": 0, "resultareaclickable": 1, "defaultsearchtext": "Cauta...", "autocomplete": { "enabled" : 0, "lang" : "en" }, "triggerontype": 1, "triggeronclick": 1, "redirectonclick": 0, "trigger_on_facet_change": 1, "settingsimagepos": "right", "hresultanimation": "fx-none", "vresultanimation": "fx-none", "hresulthidedesc": "1", "prescontainerheight": "400px", "pshowsubtitle": "0", "pshowdesc": "1", "closeOnDocClick": 1, "iifNoImage": "description", "iiRows": 2, "iitemsWidth": 200, "iitemsHeight": 200, "iishowOverlay": 1, "iiblurOverlay": 1, "iihideContent": 1, "iianimation": "1", "analytics": 1, "analyticsString": "?ajax_search=searched_term", "redirectonclick": 0, "redirectClickTo": "results_page", "redirect_on_enter": 0, "redirectEnterTo": "results_page", "overridewpdefault": "0" }